Oyun Bilgisayarlarında Ses Kartı Neden Önemlidir?

Bilgisayar dünyası her gün gelişen ve farklı alanlar için farklı ihtiyaçların ortaya çıktığı bir alan. Günümüzde her evde veya iş yerinde kullanılan bilgisayarlar, oyun kategorisinde de farklılaşmaya başladı. Online oyunlar başta olmak üzere gelişen oyun dünyasında iyi bir bilgisayara sahip olmanız, rakiplerinize karşı avantajlı olmanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda “Oyun bilgisayarlarında ses kartı ne kadar önemlidir ve ne işe yarar?” sorularını cevaplayacağız.

Ses kartı, bilgisayarın önemli donanım parçalarından biridir. Sesle ilgili tüm işlevlerin yerine getirilmesini sağlar. Dahili veya harici olarak versiyonları bulunan ses kartları, video görüşme yapmaktan oyun içindeki sesleri detaylı almaya kadar bir çok durumda kullanılmaktadır. Bunlar dışında müzik kaydetmek, ses kurgusu yapmak veya oyun yayıncılığı için ses kartına ihtiyacınız vardır.

Ses Kartı Ne İşe Yarar?

Ses kartı nedir?
Ses giriş ve çıkış işlevlerini yerine getiren ses kartı, bilgisayarın dış dünyayla bağlantı kurmasını sağlaya sistemdir.

Dahili ve harici olan ses kartları sayesinde ses kayıt ve teknolojilerine bağlı tüm fonksiyonlar yerine getirilmektedir. Bu donanımı olmayan bir bilgisayardan ses alamazsınız. Özellikle oyun bilgisayarlarında oyuncular bilir ki ses almak oldukça önemlidir. Çünkü karşılıklı oynanan oyunlarda önden sesleri almak ve detaylara dikkat etmek size büyük avantajlar sağlar. Ses kartları sayesinde oyun yayıncılığı da yapmanız mümkündür. Canlı veya sonradan kurguyla sunacağınız yayınlardaki tüm ses düzenlemeleri için gereklidir.

  • Ses kartı oyun içerisindeki sesler veya müzikleri dijitale çevirerek duymanızı sağlar. Ses kartından geçen analog sesler, hoparlör veya kulaklıklar sayesinde dışarıya aktarılmaktadır. Ses kartlarının çalışma prensibi şu şekildedir; A/D çevirici yonga (çip) aracılığıyla işlem yapan kart, giriş üzerinden aldığı analog sinyalleri dijitale çevirerek bilgisayar ses donanımlarının algılamasını sağlar.
  • Seslerin dışarı çıkmasını sağlamak dışında ses iletimi, sentezleme, kaydetme ve yürütme işlevlerini de yapabilirsiniz. Oyun içerisinde iletişim kurmanız gerektiren durumlarda ses kartı olmadan yapmanız mümkün değildir. Ses kartının işlem yapabilmesi için Dijital sinyal işlemcisi (DSP) bu bileşenlerinin de bulunması gerekir. DSP bilgisayarınızdan gelen tüm seslerin kaynağıdır. Kart üzerinde yer alan bir diğer bileşen de DAC/ADC’dir. DAC/ ADC analog verileri dijitale çevirerek ses kartının işleyebilmesini sağlar.
  • Ses kartı donanımlarından biri olan AUX-in; TV, radyo, MPEG gibi çeşitli kartların ses donanımı ile bağlantı kurarak ses sinyallerini iletmesini sağlamaktadır.
  • Oyun bilgisayarlarında ekran hızı, yenileme hızı ve performans kadar önemli olan ses kartı, oyun keyfini daha iyi yaşamanızı sağlarken aynı zamanda performansınızın da artmasına yardımcı olur. Çevrimiçi savaş ve ikili oyunlarda sesleri net bir şekilde almanız, rakiplerinizden daha önce davranarak avantaj sağlamanıza yardımcı olur.

Ses Kartı Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar oyunu
Oyun keyfini bir üst seviyeye çıkarmak için kaliteli donanımlar kullanmanız gerekir.

Birçok farklı marka tarafından üretilen ses kartları; harici ve dahili olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Genelde kişisel bilgisayarlarda dahili ses kartı bulunur ve anakart içerisine entegre edilmiş haldedir. Ancak oyun bilgisayarlarınızı kendiniz toplayacaksanız, dahili modeller yerine harici ses kartı almanızı tavsiye ederiz. Harici ses kartları ile daha kaliteli bir ses deneyimine sahip olabilirsiniz.

Bilgisayarların USB girişlerine bağlanarak kullanılabilen harici ses kartları taşınabilir ve küçük modellerdir. Oyun bilgisayarları dışında özellikle ses işi ile ilgilenen DJ ve müzisyenler içinde oldukça önemlidir. Bu donanım sayesinde stüdyolarda ve canlı performanslarda kayıt alabilirsiniz.